Poskrbite, da bo prenova doma brez stresa in skrbi
| Članek je bil prebran 501 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Večina izmed nas si želi živeti v urejenem in čistem domu. Nekateri se zato pred vselitvijo v svoj dom odločijo za celovito prenovo stanovanja ali hiše, spet drugi celo za novogradnjo, tako da se vselijo v povsem nov in čist dom. Včasih pa to ni mogoče in že živimo v prostorih, ki jih imamo namen postopoma prenoviti ter tako svoj dom osvežiti. Prenove so običajno kar stresne in ne poznam prav veliko ljudi, ki jih prah, hrup, delavci v stanovanju ali hiši, nedokončani deli sten ali tal, omejeno gibanje, itd. ne bi motili. V resnici si večina želi urejenega doma, toda pot do tja je lahko precej stresna. Temu pa se je mogoče tudi izogniti. Vas zanima, kako si lahko prenovo naredimo kar se da znosno?

ajmPrenavljajte prostor po prostor

Seveda je nekaj povsem drugega, če prenavljate spalnico, menjate vhodna vrata ali notranja vrata, se odločite za menjavo enega okna ali stavbnega pohištva za vse stanovanje, ali pa se odločite za zamenjavo talnih oblog, stenskih inštalacij, vodovodnih cevi v kopalnici, itd. Dejstvo je, da so nekateri posegi v stanovanju ali hiši mnogo bolj hrupni, globinski, prašni in tudi dragi. Če si želite življenje v času prenove nekoliko olajšati, potem se velja odločiti za postopno prenovo prostorov. Ne torej naenkrat obnavljati kuhinje in kopalnice, saj boste ostali brez dostopa do pitne vode, prav tako ne boste mogli kuhati niti se tuširati, oboje pa vam bo vzelo kar precej volje, motivacije in potrpljenja. Namesto tega si naredite prioriteto obnov. Odločite se, kaj lahko prenovite brez večjega stresa (npr. prebelite predsobo in hodnike, zamenjate cevi in pohištvo v kuhinji, zamenjate talne obloge po bivalnih prostorih, itd.), globinskih posegov (npr. menjave stenskih inštalacij ali obnove kopalnice) pa se je najbolje lotiti takrat, ko boste na dopustu ali pa se lahko vsaj za nekaj dni umaknete drugam, dela pa hodite le nadzirati. Na ta način si boste prihranili ogromno živcev.

Preberite si še več o ponudbi oken – več na strani!

Izberite zanesljive izvajalce

Zanesljivi izvajalci ne nudijo samo kvalitetnih izdelkov in opravljenega dela, ampak se najprej in predvsem držijo dogovorjenih časovnih rokov. Pri prenovi, pri kateri istočasno bivate v hiši ali stanovanju, v katerem se dogajajo prenovitvena dela, je ključnega pomena, da se izvajalci zvrstijo v časovnem sosledju, brez nepotrebnega izgubljanja časa, zamujanja, itd. Najbolje je, da se o tem dogovorite že, ko se dogovarjate za ponudbo in to tudi zapišete na sami ponudbi. V primeru kršenja dogovorjenih terminov imate tako na voljo nekaj manevrskega prostora, hkrati pa se izvajalci običajno v okviru takih dogovorov pogosteje dosledno držijo rokov. V primeru kršitve terminskega plana se z izvajalci tudi dogovorite za primerno »kazen« – npr. v obliki popusta ali kakšne druge ugodnosti za vas.

Pripravite se na prenovo

Še preden se lotite prenove, se pripravite na to, da boste za nekaj časa živeli tudi s prahom, hrupom, izvajalci del oziroma delavci, itd. Temu se pri prenovi ni mogoče izogniti, če pač živite v isti nepremičnini, katero ste se odločili obnavljati. Najlažje se je temu sicer izogniti tako, da se med deli odpravite na dopust ali pa se začasno preselite k svojim staršem, prijateljem, sorodnikom, dela pa medtem hodite samo nadzirat. Če se med prenovo odločite za odhod na počitnice, določite nekoga, ki bo namesto vas nadziral dela in mu lahko zaupate, da ne boste ob prihodu domov razočarani ali celo šokirani, če dela ne bodo opravljena tako, kot ste si zamislili.

Preverite tudi, koliko vas stane najem stanovanja v evropskih mestih!

© 25. 06. 2018 - Sct-Stanovanjski.si. Oglaševanje.