Koliko vas stane najem stanovanja v evropskih prestolnicah?
| Članek je bil prebran 803 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Marsikomu izmed nas se zdijo cene najemnin v naši prestolnici precej visoke. Pogosto imamo tako občutek, da za povprečna ali celo podpovprečna stanovanja lastniki preprosto zahtevajo preveč. Kot v tujini so tudi pri nas najemnine za stanovanja dražja v prestolnici kakor v drugih delih države, z izjemo nekaterih zaželenih obalnih lokacij. Najem stanovanja v prestolnici zato marsikomu, študentom ali drugim odraslim, lahko predstavlja velik stres, saj se jim zdi, da za svoj denar preprosto ne dobijo dovolj. To je še zlasti očitno pri najemanju t.i. študentskih stanovanj, ko nekateri najemodajalci v majhne, kletne, plesnive, slabo opremljene ali ogrevane prostore želijo naseliti študente, ki bi jim bili za to pripravljeni tudi dobro plačati. Žal se pogosto zgodi, da so zasedena tudi takšna neustrezna stanovanja, saj so konkurenca in cena najema stanovanja precej hude. Kdor ni nikoli živel v kateri izmed večjih evropskih prestolnic, si najbrž niti ne more predstavljati, kako drage so najemnine za povprečna, majhna in neopremljena stanovanja na tujem. Mnogi poznajo vrtoglave, celo rekordne cene najema stanovanja v prenaseljenem Hong Kongu, kjer šteje in se tudi visoko ceni vsak kvadratni centimeter prostora. Toda, tudi v Evropi, marsikatera prestolnica ne zaostaja veliko. Pa si oglejmo, koliko  bi vas stal najem stanovanja v nekaterih najdražjih evropskih prestolnicah – v Londonu, Zürichu, Ženevi in Bernu.

nepremicnine123Najem stanovanja v evropskih prestolnicah vas lahko stane malo premoženje

Cene najema stanovanja so v zgoraj omenjenih evropskih prestolnicah seveda kar precej višje kakor so cene najema nepremičnine v Ljubljani. Zanimivo je, da so se med najdražjimi mesti za življenje in najem stanovanja znašla kar tri švicarska mesta, kar priča o tem, da ima Švica zelo visok standard, pa tudi zelo visoke stroške življenja. To se je še okrepilo zaradi povišane vrednosti švicarskega franka, kar je med deset najdražjih mest na svetu izstrelilo kar tri švicarska mesta. V primerjavi s tem se je sicer nekoliko pocenilo bivanje v marsikaterem zahodnoevropskem mestu, kar je posledica padca vrednosti evra. Toda, naj vsa to ne zavede, London še vedno ostaja visoko na lestvici najdražjih mest na svetu, se je pa bistveno pocenil Kopenhagen, ki je zdrsnil za kar 9 mest navzdol po lestvici. London tako ostaja sinonim za visoke najemnine in malo prostora. Nič neobičajnega ni torej, če boste v priljubljenem predelu Londona (npr. Soho, Nothing Hill, ipd.) za tedensko najemnino majhnega, enosobnega stanovanja odšteli tudi preko tisoč funtov. To na mesec seveda pomeni kar precejšen strošek, ki ga z našimi najemninami seveda ni mogoče primerjati. Je pa po drugi strani London tudi gospodarsko, kulturno, modno in ekonomsko središče, ki ponuja višje plačana delovna mesta in boljši življenjski standard.

Vas zanima najem stanovanja v Londonu? Preverite ponudbo nepremičnin tukaj!

Katero mesto pa je najdražje za življenje?

Zanimivo, najdražje mesto za bivanje na svetu se ne nahaja niti v Evropi, niti v Aziji, niti v ZDA, ampak v Afriki. Luanda, angolska prestolnica, tako pomeni najvišje stroške za življenje na svetu. Pri tem so astronomsko visoke predvsem najemnine in stroški za varnost. Tako bi vas najem trosobnega stanovanja v Luandi stal nekje okoli 15.800 dolarjev na mesec. Med deseterico najdražjih mest se je znašlo še pet azijskih, tako da Evropa v tem kriteriju še zdaleč ni med najdražjimi. Ko boste drugič najemali stanovanje v naši prestolnici, vas tako cene najema stanovanja verjetno ne bodo več toliko šokirale.

Iščete stanovanje doma? Potem preverite tukaj!

© 25. 06. 2018 - Sct-Stanovanjski.si. Oglaševanje.